Ilmainen kitaransoitto-sivusto
SoMe

  Arkisto
Uutisia

 Akustisia kitaroita

Teräskielinen akustinen kitara on yleisimmin 6-kielinen kitara, jota soitetaan usein plektralla mutta myös sormilla. Akustisessa kitarassa on suuri ontto kaikukoppa ja sen kannessa on aukko, joka sallii äänen resonoimisen. Tällä toimintaperiaatteella akustisen kitaran ääni vahvistuu siis kitaran kaikukopassa äänen resonoidessa, kun vastaavasti sähkökitaran äänen vahvistus perustuu sähkömagneettiseen värähtelyyn ja äänen vahvistamiseen mikrofonien ja vahvistimen välityksellä.

 

Akustinen kitara on erittäin suosittu soitin musiikin esittämisessä. Pienimuotoisissa esiintymistilanteissa sitä voi soittaa aivan hyvin ilman vahvistusta, mutta usein ääntä on kuuluvuuden varmistamiseksi vahvistettava. Äänen vahvistamiseksi voidaan asettaa mikrofoni lähelle ääniaukkoa, tai käyttää varta vasten akustisia kitaroita varten suunniteltuja kitaramikrofoneja.

 

Elektroakustisessa kitarassa on kitaramikrofoni jo valmiiksi asennettuna. Sillä voi soittaa hyvin ilman vahvistinta, mutta tarpeen vaatiessa sen voi kytkeä suoraan kitarajohdolla vahvistimeen.

 

Klassisesta kitarasta akustinen eroaa siinä, että klassisen kitaran nailonkielten sijaan akustisessa käytetään teräskieliä. Teräskielisen akustisen kitaran synnyttämä ääni soveltuu rytmin soittamiseen monissa musiikkilajeissa Akustisia kitaroita voi tutkia esimerkiksi Thomannin verkkokaupasta ja tilata edullisesti Saksasta.

 

Alla on lueteltuna muutamia tunnettuja akustisia kitaramerkkejä:

 

  • Arial
  • Art&Lutherie
  • Epiphone
  • Fender
  • Gibson
  • Ibanez
  • Yamaha

Vastaavasti 12-kielinen kitara on 6-kielisestä kitarasta kehittynyt soitin, jossa on 6 kieliparia. Soittimen alkuperä on hieman epäselvä, muuta erään teorian mukaan soittimen ovat kehittäneet Yhdysvalloissa asuvat italialaiset soitinrakentajat, ja toisen mukaan soitin on kulkeutunut Meksikon kautta Yhdysvaltoihin.

Perusviritys on eEaAdDgGBBEE, eli edestäpäin katsottuna kieliparin  vasemmanpuoleiset tenorikielet viritetään oktaavia ylemmäs ja bassokielet unisonoon. 12-kielisiä valmistetaan sekä akustisina, että sähköisinä. Ulkoiselta rakenteeltaan 12-kielinen poikkeaa 6-kielisestä lavan ja tallan osalta. Tukirimoituksen ja kaulan osalta rakenteita joudutaan vahvistamaan johtuen parikielten suuremmasta vedosta. Monet soittajat kompensoivat matalemmilla virityksillä kaulaan ja akustisessa kitaran kanteen kohdistuvaa rasitusta.