Ilmainen kitaransoitto-sivusto
SoMe

  Uutisia


 Kitaralla säestäminen – johdanto

 


Säestäminen

  

Säestäminen on ensimmäisiä asioita, joita kitaralla on hyvä opetella. Kun olet opetellut muutamia sointuja, voit siirtyä harjoittelemaan säestystä. Kitaralla säestystä kutsutaan myös komppaukseksi.

Kitaralla voi säestää (plektralla) komppaamisen lisäksi myös sormilla näppäilemällä.  Jos haluat harjoitella sormilla näppäilyä, kannattaa opiskella tabulatuureista ja nuoteista soittamista. Tältä sivulta löydät eritasoisia säestysharjoituksia lähtien yksinkertaisista, juuri aloittaneille suunnatuista harjoituksista, aina hieman monimutkaisempiin harjoituksiin.

 

Säestyksen alkeet

Seuraavat säestysharjoitukset ovat tarkoitettu kitaran soiton vasta-alkajille. Ne sopivat ensimmäisiksi harjoituksiksi vaikka koko kitaransoittoon. Ennen harjoittelun aloittamista tulee sinun tuntea muutamia sointuja. Mikäli soinnut eivät vielä ole tuttuja, suosittelemme, että opettelet esimerkiksi C, Em ja Am-otteet ennen harjoittelun aloittamista. Käytämme kyseisiä otteita seuraavissa harjoituksissa.

Merkinnöistä

Olemme pyrkineet jättämään merkinnät minimiin, joten et tarvitse (välttämättä) musiikin teoriatietämystä harjoituksissa. Harjoituksissa olevat merkinnät kertovat ainoastaan, että kaikissa täältä  löytyvissä   harjoituksissa lasketaan neljään sekä sen kumpaan suuntaan, ylös vai alas, kitaran kieliä soitetaan itse kunkin iskun kohdalla. Ylös ja alas  merkinnät on selitetty harjoituskuvissa.

       

Oikean käden tekniikasta

Pyri pitämään oikea käsi koko ajan ylös ja alas liikkeessä. Kun harjoituksessa on ”tauko” jollain iskulla, opettele lyömään kielten ohi eli anna käden liikkua ylös ja alas, mutta siten, ettet kosketa kieliä. Soita siis kieliä vain niillä iskuilla, jotka harjoitukseen/harjoituksiin on merkitty.

Tempo (nopeus)

Soita harjoituksia aluksi hitaalla tempolla (nopeudella), että saat iskut osumaan oikeisiin kohtiin ja sointujen  vaihdokset sujumaan oikeassa tahdissa. 

Harjoittelun edistyessä voit nostaa tempoa pikkuhiljaa. Soitto alkaa myös kuulostaa mukavammalta. 

Älä kuitenkaan hätäile ja ala nostamaan tempoa liian nopeasti, sillä tällöin käy usein niin, että kaikki halutut kielet eivät soikaan ja soitto menee  hutiloinniksi. 

Keskity myös siihen, että kielet eivät demppaannu tai jää soittamatta soinnun vaihtamisen yhteydessä. Sointujen sujuva vaihtaminen ”lennosta” vaatii hieman harjoitusta ja paneutumista asiaan. Ei siis kannata lyödä heti hanskoja tiskiin, vaikka sointujen vaihdoissa ei pysyisikään tahdissa.