Ilmainen kitaransoitto-sivusto
SoMe

  Arkisto
Uutisia

 Säestäminen osa 1

Harjoituksia osa 1

Harjoitus 1.1

Aivan ensimmäisessä harjoituksessa soitamme ainoastaan yhtä tahtia, jonka soitamme kokonaan E-mollisoinnulla (Em). Aloita laskemalla ääneen neljään: Yk-si, Kak-si, Kol-me, Nel-jä. Valitse hidas tempo, älä laske liian nopeasti. Tässä ensimmäisessä harjoituksessa kieliä soitetaan ainoastaan alaspäin – ensimmäiselle iskulle Em. Muita sointuja tai iskuja ei sitten vielä soitetakaan.

Vaikka harjoitus tuntuu pitkäveteiseltäkin, toista sitä tarpeeksi kauan niin, että se sujuu ongelmitta ja saat nostettua myös tempoa vaivattomasti.

Harjoitus 1.1 Kitaralla säestäminen – (plektralla näppääminen tahdin ensimmäiselle iskulle)

Harjoitus 1.2

Toisessa harjoituksessa lisäämme iskuja. Tällä kertaa plektralla näpätään neljä kertaa edellisen yhden sijaan. Näpäytykisä tulee siis yksi jokaisen ”numeron” alkuun. Kaikki näppäämiset eli ”pickaamiset” soitetaan alaspäin. Plektralla pikataan siis tahdin jokaiselle neljälle iskulle)

Pyri kuitenkin liikuttamaan kättä ylös-alas koko harjoituksen ajan – soita kielten ohi käden tullessa takaisin ylöspäin.

 


Harjoitus 1.3

Edellisissä kahdessa harjoituksessa soitimme kieliä ainoastaan alaspäin. Tässä kolmannessa harjoituksessa otamme mukaan myös ylöspäin pickaamisen. Ei kannata säikähtää, vaikka soitto ei kuulostaisikaan vielä täysin tasaiselta tempon ja rytmityksen suhteen – tarkoitus on oppia käyttämään oikeaa kättä sekä ylös pickaamiseen (näppäämiseen) että alas  pickaamiseen (näppäämiseen).

Tässä harjoituksessa on mukana myös (plektralla) ylöspäin pickaamista

 

 
Harjoitus 1.3   Kitaralla säestäminen

 

Harjoitus 1.4

Tähän mennessä harjoituksissa on ollut vain yksi sointu, eikä sointua ole tarvinnut vaihtaa kesken kappaleen. Tässä neljännessä harjoituksessa otamme mukaan myös toisen soinnun ja alamme vaihtamaan sointua kesken soittamisen.

Sointujen vaihtamista kannattaa ”kuiva-harjoitella” eli ei soita vielä ollenkaan plektralla tai sormilla vaan vaihtelee soitua edestakaisin ja kun se alkaa vähänkin sujua ottaa myös varsinaisen kielten pickaamisen mukaan.

Soitto ei kuulosta varmaankaan alkuun täysin tasaiselta tempon ja rytmityksen suhteen, tarkoituksena onkin oppia käyttämään otelautakättä niin, että soinnut alkavat vaihtua sujuvasti, eikä minkäänlaista katkosta kesken soittamisen synny.

 

No niin. Nyt olet tehnyt ensimmäiset harjoituksesi! Harjoittele näitä samoja rytmejä myös muilla soinnuilla. Näin opit käyttämään eri sointuja ja sointujen vaihdot sujuvat jouheasti, ilman ”katkoksia”, lisäksi ne nopeutuvat, jollaoin voit nopettaa myös tempoa. Kun Sinusta tuntuu, että on aika siirtyä seuraaviin haasteisiin, siirry seuraavalle sivulle!