Ilmainen kitaransoitto-sivusto
SoMe

  Uutisia


 Skaaloja/AsteikkojaJohdanto


Kekseliäisyyden ja luovuuden lisäksi skaalat (asteikot) ovat sooloilun ja improvisaation ydin.


Kitaransoitto alkaa usein – ja kannattaakin aloittaa – sointujen opettelusta sekä eri säestystyyleistä – säestyksestä plektralla ja näppäilystä sormilla.


Mikäli kuitenkin haluat kehittyä soolo-kitaristiksi, on skaalojen ja sävellajien opettelu luonnollinen askel eteenpäin. Kitaran skaaloja on useita. Alkuun ei kannata ahnehtia ja yrittää opetella niitä likaa, sillä harjoittelun kuluessa otelauta tulee tutummaksi ja opit samalla ikään kuin ”vahinkossa” mistä mikäkin nuotti tulee, ja mihin asteikkoon se kuuluu. 


Harjoittelu vaatii kärsivällisyyttä ja tahtoa. Esimerkiksi duuri-, molli- pentatoninen ja blues-skaaloilla voi soitella jo useimpien kappaleiden päälle vaikka useita erilaisia sooloja.


Skaalojen harjoittelun yhteydessä tulee harjoiteltua samalla sekä sorminäppäryyttä että improvisointia. Kun skaaloja osaa ulkoa, pystyy soittamaan melkeinpä minkä tahansa biisin päälle riffejä tai sooloja.


Skaalojen lukeminen


Tänne lisätyt skaalat on merkitty kitaran otelaudalle. Punaiset pallot merkkaavat perussäveltä, mustat skaalan muita säveliä. Esimerkeissämme käytämme perussävelenä A:ta, ellei muuta mainita.


Alla olevassa tabulatuurissa on merkittynä muut perussävelen paikat ala-E kielellä eli esimerkiksi jos soittaa saman (kuin kuviossa) sormituksen esimerkiksi 3. välistä, tällöin skaala on pentatoninen G-molli. Jos taas soitetaankin esimerkiksi vaikka 8. välistä saadaan pentatoninen C-molli, jolla saa soitettua kitarasoolon esimerkiksi C:stä menevän 12 tahdin blues-/rockkierron päälle.Napsauta hiirellä kuvasta.

Pentatoninen A-molliasteikkoAlla on pentatoninen A-molli asteikko tabulatuureina alhaalta ylös ja takaisin ylhäältä alas (molemmat rivit päättyvät perussäveleen eli A-mollissa nuottiin A).Napsauta hiirellä kuvasta.