Ilmainen kitaransoitto-sivusto
SoMe

  Uutisia


 Blues-skaalaBlues-asteikon rakenteesta vallitsee monia käsityksiä, mutta nykyisin yleisin käytetty bluesskaala eli-asteikko, koostuu kuudesta sävelestä: 1, b3, 4, b5, 5, ja b7. Numerot kuvaavat sävelajin säveliä järjestyksessä ja b numeron edessä tarkoittaa alennusta. Kyseessä on siis ensimmäinen eli perussävel, kolmas ja neljäs sävel sekä alennettu viides ja seitsemäs sävel.


Itse asiasiassa kyseessä on mollipentatoninen asteikko, johon on lisätty vähennetty kvintti, eli alennettu viides sävel. Perussävelien paikat on merkitty sormituksiin punaisella ja niin sanotut blue-notet (pentatoniseen molliasteikkoon lisätyt sävelet) sinisellä


Päästäksemme soittamaan sooloja ”koko kaulalla” ,ts. liikkumaan kaulalla alas ja ylös, on hyvä tuntea  sormituksia useammasta asemasta kuin vain yhdestä.


A-bluesasteikko 


Alla olevassa kuvassa on esitetty ehkä yleisin asema kun sävellajina on A. (A on valittu sävellajiksi aivan sattumalta eli sävellajina voisi olla aivan yhtä hyvin esimerkiksi E, jota käytetään erittäin usein).


 A-bluesasteikko soitettuna A-sävelestä (eli perussävelestä) lähtien.


 Kuten edellä, on alla olevassa kuvassa perussävelien paikat punaisella, niin sanotut blue-notet sinisellä ja loput asteikkoon kuuluvat sävelet mustalla. Asema on jatkoa yllä olevanaan asemaan ja sen sormitukseen.  


Voidaankin ajatella, että se on seuraava asema.Seuraavaksi katsomme A-blues-asteikon 10. välistä.

Edelleen ylöspän, eli A-bluesskaala 12. välistä eli neljännestä asemasta.


Ja sitten 5. asema ja 3. väli. Se voidaan soittaa A:sta esim. seuraavalla tavalla.

E-bluesasteikko


Alla olevassa kuvassa on esitetty E-bluesasteikko soitettuna E-sävelestä (eli perussävelestä) lähtien.


Sitten vain rohkesti kokeilemaan, soittamaan esimerkiksi taustanauhan tai kaverin kanssa, keksimään itse uusia lickejä, soveltamaan niitä ja ennenkaikkea käyttämään mielikuvitusta! Hauskoja treeni- ja ennekaikkea soittohetkiä!