Ilmainen kitaransoitto-sivusto
SoMe

  Uutisia


 Pentatonisia asteikkoja osa 1

 


Pentatoninen asteikko (skaala) on käytännössä ”helpoin” ja eniten pop- ja rock-musiikissa käytetty asteikko. Nimensä mukaisesti pentatoninen skaala (penta = 5) sisältää 5 säveltä.


Käytännössä pentatoninen asteikko voidaan mieltää duuri- tai mollisävelasteikoksi, josta puuttuu kaksi säveltä.  Pentatonisen asteikon hyvä puoli, monen muun ominaisuuden lisäksi on – hyvin suurpiirtesesti sanottuna – , että sitä voi soittaa kappaleen päälle käytännössä miten tahansa, ilman että se kuulostaa pahalta.


Eli toisin sanoen – kun soitat soolot pentatonisesta asteikosta, niin et voi mennä vikaan. No, aivan näin asia ei ole, mutta ei kovin kaukanakaan.


Molli- vs. duuriasteikko


Pentatonisia asteikkoja on kaksi: duuri- ja mollipentatoninen. Riippuen siitä, onko soitettava kappale duurissa vai mollissa, valitaan myös skaala sen mukaan. Siis, jos kappaleen sävellaji on duuri (Esim. Rock-biisi A-duurista), soita soolosi pentatonisesta duuriasteikosta ja jos taas molli, niin pentatonisesta molliasteikosta (tosin molliasteikkoa käytetään usein ainakin vitossointujen päälle).  


Pentatonisen molliasteikon 5 eri asemaa (sormitusta, positioa), yleisessä muodossa


Mikäli kappale on mollisävellajissa tulee sen päälle soittaa sooloa molliskaalasta. Alla ovat kuvat viidestä eri asemasta. Perussävelet (juurisävelet, root) on merkitty punaisella.Asema 1Asema 2Asema 3
Asema 4Asema 5


A-pentatoninen molliskaala


Mikäli kappale on molli-sävellajissa, tulee sen päälle soittaa (pentatonista) molliskaalaa, eli esimerkiksi mikäli kappale on siis A-mollisävellajissa, soita alla olevaa skaalaa. Pentatoniseen a-molli skaalaan kuuluu siis sävelet: a, c, d, e ja g.   
Pentatoninen A-molliskaala asemasta 1 (positio 1). Perussävel on välissä 5.


Samat sävelet ensimmäisestä asemasta esitettynä tabulatuurina:


Harjoitusnäyte: Pentatoninen A-molli 1. sormituksella (positio 1), soitettuna 5. välistä.


Pentatonisen duuriasteikon 5 eri asemaa (positiota, sormitusta), yleisessä muodossa


Mikäli kappale on duurisävellajissa, tulee sen päälle soittaa sooloa duuriskaalasta. Alla ovat kuvat viidestä eri asemasta. Perussävelet on merkitty taas punaisella.Asema 1
Asema 2Asema 3

,


Asema 4Asema 5


A-pentatoninen duuriskaala


Kuten aina, pentatoniseen skaalaan kuuluu siis 5 säveltä, jotka tässä tapauksessa ovat: a, h, c#, e ja f#.       


A-pentatoninen duuriasteikko tabulatuureina:                                                  

Harjoitusnäyte: Pentatoninen A-duuri sormituksella 1 (positio 1), soitettuna 5. välistä..   Nämä skaalat (asteikot) kannattaa opetella ulkoa, mukaan lukien oikeat sormitukset. 


Muista siis käyttää kaikkia neljää sormea: etusormea, keskisormea, nimetöntä ja myös pikkurilliä. Se voi tuntua aluksi haastavalta, mutta myös pikkurillin voima ja koordinaatio kasvaa harjoituksen ja soittamisen myötä